Miulta pyydeltiin tarkempia ohjeita elävän pajuaidan tekoon. Kerron tässä miten me teimme, olemme ensikertalaisia asialla, joten kannattaa varmaan tsekata ohjeita myös pajukirjoista. Homma alkoi keväällä, kun kaadoimme pellolta viljeltyä siperian pajua. Mahdollisimman pitkiä pajuja. Pajut työnnettiin ulos vesitynnyriin seisoskelemaan pariksi viikoksi. Sitten kaivettiin istutusmonttu, 20 cm syvä, lapion terän levyinen. Sitten pajuja tökkimään maahan 20 cm:n syvyyteen elikkäs yhteensä syvyyttä tulee 40 cm. Aina kaksi pajua rinnakkain, laitoimme ne kyllä erikseen, mutta rintarinnan. 20 cm:n välein, 60 asteen kulmaan.
Punonta on hankala selittää. Yhden pajuparin edestä ja yhden takaa. Edestä ja takaa. Nippusiteiden laiton aloitimme alhaalta päin, rivi kerrallaan. Tässä kohtaa huomattiin hyväksi käytännön konstiksi, että tarkempi silmäinen peruuttaa jokusen metrin aidan taakse keskelle ja huutelee sieltä ohjeita sitojalle. "Tän puoleinen pajupari sentin ylemmäs" Kaukaa näkee paremmin että salmiakit ovat suunnilleen saman kokoisia ja suorassa linjassa. Käytimme melkosen pientä nippusidettä ja sehän paksahteli poikki vähän väliä, elikkäs kantsii hommata vähän vahvempaa. Reunimmaiset pajut käänsimme aina pyöreästi takaisin ristikkoon, kuva kertoo sen paremmin. Yläosaa yritimme taivutella pyöreään muotoon, osa pajuista kävi kuitenkin jo liian lyhyeksi, mutta muotoilua voi jatkaa kun paju kasvaa.
Liikalannoitusta pitää välttää. Se heikentää tuleentumista ja talvenkestoa. Me emme lannoittaneet ollenkaan. Mutta vettä pajuaita tarvitsee ensimmäisinä vuosina, myös sateella, jotta lähtee hyvin kasvuun. Ja vielä kastelusta, älä kastele yhteenkohtaan niin että maahan tulee reikä, juuret kuolee. Kun paju lähtee kasvamaan, ylimääräisiä oksia voi poistaa tai taivutella aitaan miten tykkää.
Ja TADAA, pajuaita on valmis kasvamaan tai kuolemaan.
Vautsi ompas hieno aita. Meillä pihan suunnittelu meneillä joten taidan ottaa tästä jotain ideaa pihaan, jos vain olisi aikaa väkertää:)
VastaaPoistaKiitos! Ideat ovat vapaasti käytössä ja kierrätettävissä. Sen parempi mitä useammalle iloa :D
PoistaHeiii! Loistavaa! Hain vain googlella pajuaitaa, löysin heti tämän huipun ohjeen ja TÄMÄN BLOGIN! Wau! Todellakin tulen vierailemaan täällä :)!!
VastaaPoistaKiitos!
Elisa
Tervetuloa vain! Ja onnea pajuaidan kasvatukseen.
PoistaOlen tekemässä tulevana keväänä elävää pajuaitaa minäkin ja juuri tuollaista kuin teillä on,olen suunnitellut. Mietityttää vaan että kuinka paljon mahtaa juurivesoja tulla ja koska niitä napsitaan pois, voiko niitä tulleita juurivesoja hyödyntää uuteen aitaan ? Onko sinulla kuvia aidastanne esim. viime kesältä kun aita oli reilun vuoden vanha ?
VastaaPoistaNo nyt nolottaa..aitannehan onkin jo useamman vuoden vanha, tämä sivuhan olikin seikkaperäisemmän ohjeen vuoksi tehty. Mutta siltikin, tekeekö paljon juurivesoja ; ) ja koska napsit niitä pois ?
VastaaPoistaHeips, nuo ovat viljeltyjä pajuja, käyttäytyy käsittääkseni hiukan eritavoin kuin "normipaju". Meillä ei ole tehnyt ollenkaan juurivesoja, ei leviä mihinkään. Ainoa ongelma nuo "uudet oksat" joita puskee pitkin "pajuseinää". Olen aina keväällä ne pujottanut ne aidan sekaan tai sitten kylmästi leikellyt pois. Onnea tulevalle aidallesi <3
VastaaPoistaMeillekkin on tulossa Salix schwerinii-pajua. Toisaalta on harmi jos se ei tee juurivesoja, niistähän saisi helposti lisäaitaan materiaalia ; ) mutta onhan se toisaalta toki helpompaa jos aita ei villiinny rehottamaan pitkin pitäjää juuristonsa toimesta. Kiitos tiedoista, toivottavasti saan aitamme kasattua ja kukoistamaankin.
VastaaPoistaKyllä tuo lisäys onnistuu helposti niistä "sivuoksistakin", niitä kyllä riittää vaikka eivät juuresta puskekaan...
VastaaPoistaOlisi mahtavaa nähdä, miltä tämä aita näyttää nykyään 🤗☺️
VastaaPoista